Klaus Iohannis participă la bilanțul SRI pe 2021: „Serviciul va continua să crească capacitatea de reacție a statului român la provocări, amenințări sau crize”

de: Anca Lupescu
22 06. 2022

Președintele Klaus Iohannis participă astăzi, 22 iunie, la activitatea de bilanț pentru anul 2021 a Serviciului Român de Informaţii.

Bilanțul SRI pe 2021

Update 16:22 – SRI a dat un comunicat de presă cu privire la prezentarea bilanțului activității pe 2021.

„Miercuri, 22 iunie 2022, la sediul central al Serviciului Român de Informații a avut loc analiza generală a activității instituției pentru anul 2021.

La eveniment au participat, alături de conducerea SRI, președintele României, domnul Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și membrii Comisiei de control a activității SRI.

Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a prezentat principalele linii de evoluție instituțională pentru următoarea perioadă, legate de dinamica amenințărilor cyber, gestionarea valului de migranți, riscurile asociate stabilității sociale, recurența comportamentelor de radicalizare cu perspectivă teroristă și emergența tot mai pregnantă a fenomenului „fake news”.

Referitor la activitatea Serviciului de anul trecut, domnul Eduard Hellvig a amintit și procesul de predare către CNSAS a întregului volum de documente de arhivă preluate de la fosta Securitate și care nu mai fac obiectul securității naționale.

„Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că SRI și-a îndeplinit misiunile în toate zonele de responsabilitate. Datele incluse în Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul că România este un stat sigur – inclusiv unul care poate oferi refugiu și sprijin celor care fug din calea războiului – sunt grăitoare în acest sens.

Fără a intra excesiv în detaliile activității, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central și aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist și al amenințărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obținut succese operaționale în domeniul contraspionajului și al securității economice.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională și a angajamentelor asumate în format aliat și european, în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 și războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

„Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeași promptitudine și la aceleași standarde de performanță. Astfel, Serviciul Român de Informații va continua să contribuie la creșterea capacității de reacție a statului român la provocări, amenințări sau crize, indiferent de natura lor. Merită, de asemenea, subliniat modul în care Serviciul a cooperat cu celelalte instituții din Sistemul național de securitate, precum și cu serviciile aliate și partenere”, se arată în comunicatul de presă.

Administrația prezidențială a anunțat participarea șefului statului cu puțin înainte de începerea ședinței, la ora 12.00.

Ședința are loc la sediul instituției SRI și vine în contextul scandalului privind legile securității, despre care Klaus Iohannis a spus că nu sunt finale, ci totul este un draft, care nu trebuia să ajungă în presă.

”Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”, a spus Iohannis într-o conferință de presă la Buzău.

”Dacă anumite abordări din primul draft nu sunt corecte, vor fi corectate. Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securitati.

Sunt speculații pur și simplu eroante, eronată e și scurgerea acestor prime forme către media și, în final, am trecut de această fază.

Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastră să fie corectat. Ingrijorarile nu sunt necesare”, a răspuns șeful statului.

La rândul său, SIE a precizat că legile au fost făcute în consultare cu Administrația Prezidențială și Secretariatul Guvernului.

„În procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, este răspunsul SIE la întrebările trimise de Umbrela Strategică.